BLOG: KEEP ON STYLING!

BrainWash gaat verder dan een knipbeurt. Onze stylisten en trendwatchers voorzien je van de beste tips en adviezen. Want je dag wordt beter als je haar goed zit.

25 nov Van bruin naar blond haar; kan dat?

Geplaatst op 15:22 uur in Blog, KleurenDelen

Regelmatig krijgen we de vraag of het mogelijk is om van bruin haar naar blond haar te gaan middels een verfbehandeling. Is het mogelijk? Zeker! Maar je dient rekening te houden met verschillende zaken.

Voorbereiding
Van donker haar naar blond is natuurlijk een drastische verandering! Om teleurstelling over het resultaat te voorkomen, is het zinvol om op zoek te gaan naar inspiratie. Zoek afbeeldingen met foto’s van blonde kleuren die je mooi vindt; dit kan je haarstylist helpen te begrijpen hoe je het voor je ziet. Wat overigens ook helpt, is om te laten zien wat je juist NIET wil! Je haarstylist kan samen met je kijken of je wensen haalbaar zijn en vervolgens een behandelplan opstellen. Daarnaast is het aan te raden om foto’s te zoeken van mensen die bijvoorbeeld dezelfde oogkleur, natuurlijke haarkleur en haarstijl hebben als jij.. zo krijg je een beetje een beeld van hoe lichter haar bij je zal staan.

Als je je haar nog niet regelmatig verzorgt en punten laat knippen, is het raadzaam om daar snel mee te beginnen als je je haar wil blonderen. Het is namelijk belangrijk dat het haar in goede conditie is als voorbereiding op de kleurbehandeling. Want zeg nu zelf, niemand wordt blij van droog haar en kleurverlies na kleurbehandeling toch?

Van bruin of rood geverfd haar naar egaal blond haar.
In bruin gekleurd haar zitten veel rood-, oranje- en geelkleurpigment. Een permanente kleuring heeft niet het vermogen om deze pigmenten uit het haar weg te nemen en het haar op te lichten. Donker gekleurd haarlichter kleuren door middel van een permanten kleuring dan ook niet mogelijk. Als je toch egaal blond haar wenst, zal het haar door een proces van verschillende kleurbehandelingen heen moeten om tot je de gewenste egale kleur te komen.

Behandeling 1
Als eerste zal je haar ontkleurd moeten worden. Dit gaat in verschillende stappen; hoe donkerder het haar hoe langer de inwerktijd. Als eerst zullen de meest donkere lengtes en punten worden ingezet, daarna de nog te ontkleuren gedeeltes en als laatst de aanzet om vervolgens tot een egale ondergrond te komen.

Behandeling 2
Doordat er veel rood oranje- en geelpigmenten vrij kunnen komen, is het soms noodzakelijk om de oranje of gele gedeeltes een tweede  keer te ontkleuren. Pas als het haar zoveel mogelijk egaal is, heeft het haar de juiste ondergrond om de derde behandeling te kunnen starten.

Behandeling 3
In deze laatste stap word je haar naar je wenskleur toe gekleurd. Doordat het haar is ontkleurd, is het (afhankelijk van je wenskleur) niet altijd nodig het haar in te kleuren met een permanente kleuring. Regelmatig wordt er dan gekozen voor een zogenaamde semi permanente kleuring. Deze kleuring is milder en zachter voor het haar dan een permanente kleuring!

TIP: Doordat vooraf niet altijd in te schatten is hoe lang deze behandelingen gaan duren is het belangrijk dat je voor jezelf voldoende tijd neemt om deze behandelingen uit te laten voeren!

Neem de tijd
Soms is het simpelweg niet haalbaar om in één sessie naar blond haar te gaan. Ter bescherming van de kwaliteit van het haar kan worden geadviseerd om stap voor stap je haar lichter te kleuren doormiddel van highlights. Dit wordt dan eerder een project dan een make-over in één keer! Voordelig hieraan is uiteraard dat je kunt wennen aan lichter (wordend) haar.

Van natuurlijk donkerblond of lichtbruin naar lichter egaal blond
Als je wens is om van natuurlijk lichtbruin / donkerblond naar lichter blond te gaan, is er een aantal dingen die je moet weten. Als je natuurlijke kleuring wordt opgelicht komt er warmte vrij. Afhankelijk van je kleurhoogte kan het zijn dat een normale permanente kleuring niet genoeg vermogen heeft de opkomende warmte te neutraliseren, met een te gele kleur als eindresultaat. BrainWash werkt met een “special blond serie” die het vermogen heeft om tot wel 5 tinten op te lichten, met als eindresultaat een mooie neutrale blonde kleur. Het is dan ook mogelijk om je haar lichter te kleuren zonder het vooraf eerst te moeten ontkleuren.

Van natuurlijk donkerbruin naar lichter egaal blond
Is je haar natuurlijk donderbruin en wil je zeer licht blond haar, dan kan het zijn dat er zoveel roodpigmenten vrijkomen tijdens het kleuren dat zelfs de special blond serie ook niet voldoende vermogen heeft deze pigmenten te onderdrukken. Een optie is dan om het haar vooraf eerst licht voor te blonderen en daarna naar wens in te kleuren. Haalbaar hierbij zijn dan doorgaans de karamelachtige blond tinten. Van donkerbruin naar zeer licht blond tast de haar kwaliteit dusdanig aan dat het niet geadviseerd wordt om deze behandeling toe te passen!

Van donker gekleurd haar naar 1 tintje lichter of warmer
Het is niet mogelijk om haar wat donkerder is gekleurd één tint lichter te kleuren met een permanente kleuring. Echter is dit vrij eenvoudig op te lossen in twee behandelingen:

Behandeling 1
Als voorbereiding op de tweede behandeling wordt het haar als eerst behandeld met een milde oplichtende wassing. De wassing heeft het vermogen om één tint op te lichten en bereidt het haar zodoende voor op de tweede behandeling.

Behandeling 2
Na de oplichtende wassing wordt de tweede behandeling toegepast. Deze behandeling, bestaande uit een permanente kleuring of kleurspoeling, zorgt er voor dat het eindresultaat naar wens één tint lichter of warmer uit gaat komen.

Kortom; van donker naar blond haar is uiteraard mogelijk, maar het gaat zeker niet over één nacht ijs. Denk er goed over na, heb vooral geen haast en verzorg je haar goed. Because the most beautiful blonde, is a healthy blonde.

Ga je juist van blond naar bruin? Lees dan dit artikel!

Hebben we je geïnspireerd? Ga naar jouw dichtstbijzijnde BrainWash salon!


Heb jij een vraag over het knippen, kleuren, stylen of verzorgen van je haar? Stel een vraag aan onze expert!

Haartrends
in je mailbox?

Volg ons op
Facebook
Hou je van kort?
Twitter!
Instagram
inspireert