7 mythes over haar verven

06 september 2017

“Je kan net zo goed naar de drogisterij voor haarverf!”, “je krijgt je eigen haarkleur nooit meer terug!”, “van je haar verven valt je haar uit!”. Allemaal goedbedoelde opmerkingen die je ongetwijfeld wel eens van je moeder of beste vriendin hebt gekregen als je je haar verft. Over haar verven gaan zoveel misvattingen rond dat het niet zo gek is dat je vaak ongevraagd advies krijgt. Nergens voor nodig, als je het ons vraagt.

  1. “Kleurspoeling loopt sneller terug dan een permanente kleuring.”

Een kleurspoeling gaat als het ware om je haar heen, terwijl permanente kleuringen IN het haar gaan. De houdbaarheid van de twee soorten kleuringen is hetzelfde. Echter, het verschil is dat je een kleurspoeling na 5 à 6 weken uitspoelt, terwijl een permanente kleuring uitgroeit

2. “Ik wil mijn haar niet blonderen, dan breekt het af!”

Vroeger was dit misschien een terechte opmerking, maar tegenwoordig kan blonderen op diverse manieren. Bij een goede kapsalon mag je ervan uitgaan dat er gebruik gemaakt wordt van professionele producten waardoor je haar écht niet afbreekt. Daarnaast zijn er veel professionele producten op de markt die ervoor zorgen dat je haar in goede conditie blijft, zoals bijvoorbeeld een treatment.

3. “Ik was mijn haar met anti-roos shampoo, zo verdwijnt de rode gloed.”

Ja, dit wordt echt geroepen. En dat is dus echt onzin. Inderdaad, anti-roos shampoo is behoorlijk agressief spul en kan je haar dus wel doffer maken, maar het haalt zeker geen kleuring uit je haar.

4. “Mijn hoofdhuid tintelt tijdens het verven, mijn haar valt uit!”

Geen paniek! Het komt bij meerdere mensen voor dat je een tinteling voelt wanneer je huid in aanraking komt met de haarverf. Dat betekent absoluut niet dat je straks kaal de salon verlaat.

5. “Als je je haar verft kun je nooit meer terug naar je eigen kleur.”

Echt wel! Een goede haarstyliste ziet zo wat jouw natuurlijke haarkleur is en kan met professionele haarverf een tint mixen die daar identiek aan is. Wel moet natuurlijk toegegeven worden dat het niet écht je eigen kleur is; er ligt immers een laagje over je haar. Maar op deze manier zorg je wel dat uitgroei (nauwelijks) te zien is, wat de overgangsfase naar je natuurlijke haarkleur een stuk gemakkelijker maakt.

6. “Ik kleur mijn haar alleen met Henna, dat is super gezond.”

Ehm, nee. Het is nooit bewezen dat Henna goed zou zijn voor je haar. Sterker nog, wanneer je je haar met Henna kleurt, kan je het niet meer met een ‘normaal’ kleuringsproduct verven totdat het spul helemaal uit je haar is gegroeid. En ja, dat duurt lang.

7. “De drogist verkoopt ook gewoon goede merken qua haarverf, waarom zou ik daarvoor meer geld uitgeven bij de kapper?”

Je denkt misschien dat je makkelijk geld bespaart wanneer je een pakje haarverf bij de drogisterij koopt, maar dat het een goed merk is betekent niet dat je hetzelfde resultaat krijgt. Jouw kapper kijkt naar jouw haar, jouw wens en wat er bij je past. Een goede haarstyliste mixt vaak 2 tubes verf om een mooi effect te krijgen. Bovendien mengt de kapper precies het volume dat nodig is voor jouw haar, zonder het onnodig te beschadigen. Haarverf die je bij de drogisterij koopt is niet specifiek op maat gemaakt, maar voor de massa. En dat werkt dus niet. Niet gek dat je haar sneller droog wordt of toch een stuk donkerder uitvalt dan het plaatje op de doos!