Doe het lekker niet zelf!

05 januari 2021

Zelf je haar verven - Wij begrijpen als geen ander dat jouw haar erg belangrijk is voor je zelfvertrouwen en hoe je je voelt. En als de kappers dicht zijn, zit je soms letterlijk met je handen in het haar, vanwege je uitgroei! Dan is de stap naar een ‘doe het zelf’ pakketje soms snel gemaakt. In deze blog vertellen we je aan de hand van een aantal voorbeelden, waarom je het eigenlijk toch beter niet zelf kan doen…

Don't try this at home!

Na de vorige lockdown zagen we in onze salons veel klanten binnenkomen waarbij het zelf kleuren van het haar helaas niet het gewenste resultaat op had geleverd. Dit is natuurlijk voor de klant al vervelend genoeg, maar daarnaast is er ook aardig wat voor nodig om het haar weer goed te krijgen. En die behandelingen kosten vaak meer geld en zijn niet altijd even goed voor het haar. Hieronder vertellen we je wat meer over wat er mis kan gaan!

Zelf je haar kleuren

Het lijkt natuurlijk een gemakkelijke oplossing om even bij je drogist een kant en klare permanente kleuring te kopen om je uitgroei weg te werken.  Maar wat vaak mis gaat is het kiezen van de juiste kleur. Op het pakje staat meestal met drie afbeeldingen aangegeven wat de (natuurlijke) haarkleur is en welk resultaat je dan krijgt. Zo werkt het in de praktijk helaas niet voor iedereen! Veel voorkomende problemen zijn dat de verf niet gelijkmatig pakt op het haar, het haar veel te donker uitvalt, of er te veel of te weinig warmte in de verf zit, waardoor het haar oranje of juist groen uitvalt.

Hierbij laten we je een klein voorbeeldje zien:

Als je je haar laat verven bij de kapper, zullen zij altijd eerst een haaranalyse doen om jouw kleurhoogte te bepalen. Aan de hand van de kleurhoogte van jouw natuurlijke haar of de reeds opgebouwde kleur in je geverfde haar, bepaalt de stylist de samenstelling van de haarverf om tot het gewenste resultaat te komen. Dit is eigenlijk gewoon hogere scheikunde dus wie dacht dat kappers een simpel baantje hebben, heeft het mis!

 Zelf je haar blonderen

Je hebt bij de drogist allerlei pakketjes om zelf je haar te blonderen, bijvoorbeeld met zo’n klein kammetje of borsteltje waarmee je het blondeermiddel aanbrengt op je lokken. Helaas zien we vaak dat het effect niet helemaal wordt zoals gewenst… en dat is dan nog zacht uitgedrukt… Het is niet zo makkelijk om met zo’n kammetje gelijkmatige streepjes in het haar te maken en er voor te zorgen dat de plukjes niet tegen elkaar aan gaan hangen, waardoor er een onregelmatig en gevlekt resultaat ontstaat. Ook is het soms moeilijk in te schatten hoe lang je de blondeer moet laten zitten, voor het gewenste effect én is het blondeermengsel niet afgestemd op wat jouw haar nodig heeft en soms dus schadelijker dan nodig.

In het volgende filmpje zie je het resultaat van een thuis blondering van vlogger Chantal Keijzer en hoe zij dit vervolgens weer zelf probeert op te lossen. 😀

Zelf felle kleurtjes maken met huishoudelijke items

Dit zien we de laatste tijd veel op YouTube voorbij komen. Zelf je haar verven met behulp van crêpepapier, gekleurde stiften, rode bietjes en zelfs koffie! De kleurstof in deze middelen is uiteraard niet bedoelt om je haar te verven en meestal is het effect niet zo heftig, was je het er snel weer uit en is het ook niet echt schadelijk voor je haar. Echter bij sommige mensen blijft de kleur nog lang in het haar zitten. Wanneer je dan bij de kapper komt om dit te laten corrigeren is er een meer intensieve behandeling nodig om de kleur weer te verwijderen.

Ken je Brad Mondo al? Hij maakte een leuke compilatie (met zijn uitvoerige commentaar) van mensen die hun eigen haar verven met huishoudelijke artikelen.

Enkele tips!

Kan je het echt niet meer aanzien en is jouw uitgroei je een doorn in het oog, kies dan voor enkele alternatieve oplossingen, waar je haar kwaliteit niet onder lijdt!

  • Door je haar een beetje te touperen bij de aanzet valt je uitgroei minder op, dan als je het glad borstelt.
  • Een leuk sjaaltje in je haar zorgt ervoor dat je uitgroei niet te zien is!
  • Werk je grijze haren weg met een beetje mascara in dezelfde kleur, dit was je er gemakkelijk weer uit.

Is je algehele kleuring wat dof of juist te warm geworden? Stel het verven nog even uit en geef je haar extra verzorging door de Matrix maskers met kleurpigmenten te gebruiken, dit zijn de So silver, Dark Envy en de Brass Off maskers, die je voor de vaste lage prijs van €12,95 shopt in onze webshop.

Deze verzorgende maskers met kleurpigmenten neutraliseren de ongewenste kleurtonen in het haar. Hierdoor ontstaat er een diepe, koele gloed over het haar. Tegelijkertijd zorgen de maskers dat iedere haarvezel diepgaand wordt gevoed en heeft het een glanzende finish.

Tot slot willen we nog zeggen dat als je highlights, een color flash of een balayage hebt, het helemaal zo erg nog niet is om iets langer met een uitgroei door te lopen! Dit valt vaak helemaal niet zo veel op.