Dit zegt je haar over je gezondheid

11 februari 2018

Futloos haar, een geïrriteerde hoofdhuid en gespleten punten; het zijn problemen waar we (helaas) allemaal wel eens mee te maken krijgen. Vaak is het niet alleen je haar waar het niet zo lekker mee gaat op dat moment. Er ligt namelijk een directe link tussen jouw haar en je gezondheid.

Je haar probeert je op deze manier duidelijk te maken dat er iets niet helemaal goed zit. Maarrrr.. wanneer je goed naar je haar luistert ben je zo weer on the right track. BrainWash geeft je de verklaringen voor de meest voorkomende haarkwaaltjes inclusief oplossing!

Droog en breekbaar haar

Dit staat natuurlijk bekend als typisch winterkwaaltje, maar is ook vaak te wijten aan een gebrek aan ijzer, zink of vitamine C.

Een droge hoofdhuid en dof haar

Ook weer zo’n voedingsprobleempje. Dit komt mogelijk door een gebrek aan vitamine A en vetzuren.

Haar dat langzaam groeit

Dat haar in de winter minder snel groeit dan in de zomer door een gebrek aan zonlicht is misschien niets nieuws, maar wist je dat dit ook kan komen doordat je te weinig vitamine B, C en zink binnenkrijgt? In ernstige gevallen (niet schrikken) zou het ook kunnen duiden op een probleem in de schildklier of problemen in je hormoonhuishouding. Wel even laten checken dus!

Roos

Roos is vaak een gevolg van stress. Goed uitrusten dus! Oh, en gezond eten. Want dit schijnt ook niet bevorderlijk te zijn.

Haarverlies

Ook niet bepaald iets om vrolijk van te worden. Haarverlies kan wijzen op wat problemen in je voedselpatroon. Zo kan het een gevolg zijn van een gebrek aan proteïne of aan ijzer. Merk je dat je haar verliest? Dan kan een groene smoothie met lekker veel spinazie absoluut geen kwaad. Haarverlies kan tevens komen door – daar is ie weer – stress.

Een jeukende hoofdhuid

Heb je last van een jeukende hoofdhuid? Grote kans dat jij de laatste tijd een stuk meer vet en suiker hebt genuttigd dan normaal. Zeker als je in een korte tijd een stuk ongezonder bent gaat eten zou je dit kunnen merken. Tijd voor een detox!

Broos haar

Is het je wel eens opgevallen dat de haren bovenop je hoofd sneller afbreken dan de rest van het haar? Mogelijk komt dit door een combinatie van een slecht dieet plus een hoog stressniveau. Het eten van te weinig (ja, echt!) vet zou wel eens de boosdoener kunnen zijn en als je ook nog eens rookt is het helemaal raak. De bovenste laag haar raakt dan als het ware ondervoed. Not. Ok.

Gespleten punten

Misschien wel de nummer één onder de vervelende haarproblemen die je gegarandeerd bekend voorkomt. En toch heb je er zelf invloed op. Je haar probeert je op deze manier namelijk te vertellen dat je te weinig proteïne en essentiële vetzuren binnenkrijgt.

En zo los je het op:

Gelukkig zijn de meeste problemen makkelijk op te lossen door net die paar simpele aanpassingen te maken in je voedingspatroon. Erg belangrijk is om regelmatig te eten. Maaltijden skippen is dus echt not done. Onderzoek wijst uit dat wanneer je meer dan 4 uur lang niets eet, er behoorlijk minder proteïnecellen worden aangemaakt. En dat laat je haar zien. Uiteraard ligt het in werkelijkheid wel iets gecompliceerder, maar met het motto ‘gezond eten, gezond haar’ kun je in ieder geval niet de fout ingaan.

Ook het reduceren van stress kan de gezondheid van je haar een flinke boost geven. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, want die deadlines verdwijnen echt niet opeens. Toch is het absoluut geen slecht idee om je agenda af en toe wat leger te houden en wat extra uurtjes slaap te pakken. Geloof ons, je haar zal je dankbaar zijn.