Fouten bij het gebruiken van de krultang

07 april 2018

Niets vervelender dan wanneer je uren met de krultang bezig bent geweest, je krullen binnen no time uitzakken of veranderen in een grote pluizenbol! Daarom heeft BrainWash een 7-tal veelgemaakte krultang-fouten opgesteld én uiteraard de oplossingen zodat je eindelijk met prachtige krullen het nieuwe seizoen in kan.

1: Je haar niet goed preppen

Goed geprept haar is sleutel voor een mooie bos krullen die de hele dag blijft zitten; zie het als de fundering van je coupe. Start altijd met een hitte-beschermend product en föhn dan je haar volledig droog. Hierdoor sluiten de haarschubben en na het gebruik van de krultang je krullen beter zullen houden en het voorkomt bovendien beschadiging. Een curl cream of een sterke mousse geeft extra controle en hold. Zakken krullen erg snel uit, spray je plukje haar dan eerst nog in met wat haarlak voordat je gaat krullen.

2: De verkeerde temperatuur

Je haartype is bepalend voor het zetten van de juiste temperatuur van de krultang (handig dus als je een tang hebt waarbij je de temperatuur zelf in kan stellen). Voor fijn, broos en gekleurd haar houd je een temperatuur van onder de 90 graden aan om te voorkomen dat het haar verder beschadigt. Verhit de pluk ook zeker niet langer dan enkele seconden. Heb je al gekruld haar of is het heel dik, dan kun je de temperatuur prima wat hoger zetten (tussen de 90 en 150 graden) en je haar wat langer in de tang houden. Begin relatief laag en kijk hoe je haar op de krultang reageert; indien nodig kun je altijd nog wat hoger gaan.

3: Krullen in de verkeerde richting

Bepaal voordat je met het krullen begint eerst waar je je scheiding wilt hebben, want dit is leidend voor de krulrichting. Voor een natural look krul je de lokken rond je gezicht van je gezicht af en de rest kun je afwisselen. Daarnaast is de manier waarop je je tang vasthoudt ook bepalend voor het type krul: verticaal zorgt voor een lossere krul en horizontaal zorgt voor een wat strakkere variant.

4: De krultang draaien

Zet je de onderkant van je haar vast in de krultang en draai je hem daarna omhoog? Stop! Dit zorgt voor een veel te gestileerde krul en beschadigt de fragiele uiteindes van je haar. Voor een natuurlijk effect doe je het andersom, je pakt een pluk haar en draait de pluk om de tang. Wanneer je je haar heel plat om de tang heen wikkelt, creëer je een klassieke pijpenkrul. Krul het puntje dan ook niet mee, maar houdt deze gewoon vast. Houd vervolgens de krultang niet de hele tijd op dezelfde plek, maar beweeg hem wat heen en weer. Zo verdeelt de hitte beter over de hele pluk.

5: De klep dicht houden

Hoewel er op veel krultangen een klep zit, is dit niet per se altijd even functioneel. Houd vooral tijdens het krullen het klepje open, anders krijg je een lelijk randje in je haar. Of, schroef het klepje er gewoon af!

6: Een te grote krultang

Dat je verschillende maten krultangen nodig hebt voor verschillende type krullen is niet waar. Feit is dat één goede tang prima volstaat. Ga liever voor een medium tot klein formaat in plaats van een grote. Als je een lossere golf wil, dan pak je gewoon grovere plukken haar.

7: Je haar niet laten afkoelen

Laat je net gekrulde haar altijd eerst goed afkoelen voordat je er met je vingers of borstel doorheen gaat, want zo kan de krul beter fixeren en voorkom je dat het gaat pluizen. Zet je krul bij voorkeur even vast nadat je hem uit de krultang haalt voor extra hold. Wanneer je met je vingers door je haar gaat nadat je krullen goed zijn afgekoeld geeft een ‘messy’ krul. Door te borstelen krijg je eerder een ‘smooth’ golf. Spray je lokken hierna altijd goed in met een finishing spray. Een curl cream of press wax geeft extra definitie, maar gebruik niet te veel anders zakt je krul juist sneller uit.