Van blond naar bruin haar; kan dat?

25 november 2017

Genoeg van je blonde lokken en klaar om verder als brunette door het leven te gaan? Blond haar bruin verven is een uitdaging, maar zeer zeker niet onmogelijk. Belangrijk is wel dat je het zeker weet en dat je goed op de hoogte bent van alle mogelijke obstakels.

Zorg er voor dat je kenbaar kunt maken wat je wensen zijn of wat je juist niet wilt. De haarstylist zal je uitleggen wat wel of eventueel niet in één keer mogelijk is. In bruin haar zitten van naturen rood-, oranje- en groenpigmenten. In blond haar zitten deze pigmenten weinig of zelfs niet. De hoofdkleuren van blond haar bestaan voornamelijk uit gele en blauwe pigmenten. Blond haar mist dan ook van nature de warme pigmenten om in één keer van blond naar bruin te kleuren. Doe je dit wel, dan kan het gebeuren dat het eindresultaat te mat uitslaat en de houdbaarheid niet is gegarandeerd. Dit betekent dat, om naar een mooie bruine haarkleur toe te werken, er extra warme pigmenten aan de receptuur toegevoegd dienen te worden. Voor een houdbare en glanzende kleuring in het eindresultaat zijn dan ook er twee behandelingen, opties mogelijk:

Behandeling 1

Deze behandeling bestaat uit twee fases. In de eerste fase word het haar voor gepigmenteerd. Deze pigmentatie zorgt er voor dat de natuurlijke pigmenten die blond haar missen ( bruin haar van nature; rood en oranje) toegevoegd worden aan het haar. Zie deze behandeling als een soort grondverf voor het haar, waardoor de wenskleur in de tweede fase goed kan hechten. In de tweede fase wordt de wenskleur aangebracht. Doordat het haar nu vooraf is behandeld met je juiste pigmenten zal de tweede kleur goed hechten en zal de houdbaarheid langer zijn.

Behandeling 2

Tijdens deze behandeling wordt er gebruik gemaakt van de back to back techniek. Dit houd in dat voor het behoud van de kwaliteit het haar twee keer achter elkaar mild gekleurd wordt. De eerst keer wordt de receptuur met meer rood / oranje pigmenten aangemaakt en de tweede keer wordt de receptuur aangepast naar de uiteindelijke wenskleur.

Welke behandeling het beste past bij je haar is geheel afhankelijk van de combinatie van je wens, de kwaliteit van het haar en welke kleurhoogte je haar op dit moment heeft. Je haarstylist kan in de salon in overleg bepalen wat de beste keuze is voor je haar.

Van blond naar bruin haar is, net als van bruin naar blond haar, uiteraard mogelijk, maar niet gemakkelijk! Het blijft een drastische verandering en een behoorlijke aanslag op je haar. Ook hierbij is een goede verzorging met kappersproducten dus erg belangrijk voor de kwaliteit van je haar en het kleurbehoud. Daarnaast valt het ten zeerste te adviseren om zulke heftige veranderingen van haarkleur altijd door de kapper te laten uitvoeren.